Grupul țintă

Grupul țintă al proiectului este format din 404 studenți din cadrul Universității Tehnice din Cluj- Napoca și Baia Mare, de la următoarele facultăți, conform tabelului alăturat:

FacultățiNr. studenți GT
Facultatea de Automatică și Calculatoare99
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației57
Facultatea de Inginerie Electrică41
Facultatea de Construcții62
Facultatea de Inginerie Industriala, Robotica si Managementul Productieie Mașini75
Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică12
Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului6
Facultatea de Instalații20
Facultatea de Inginerie (Baia Mare)32

Modalitatea de selecție a GT

În selectarea grupului țintă nu s-a făcut nicio deosebire, indiferent dacă sudenții au fost de etnie romă, din mediul rural, femei, din anumite categorii sociale, etc. Cu scopul de a se asigura egalitatea de șanse și nediscriminarea s-a avut în vedere ca cel puțin 10% dintre persoane selectate să fie din mediul rural și/sau de etnie romă.

Beneficiile grupului țintă

Beneficiile vizate la nivelul grupului țintă se vor repercuta la nivel local, regional și național. Astfel, ele se traduc în beneficii pe termen scurt, mediu și lung, expuse mai jos:

  • creșterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor participării la programe de învățare la locul de munca, prin intermediul campaniei de promovare și a sesiunilor de consiliere și dezvoltare de competențe antreprenoriale;
  • valorificarea structurilor de parteneriat (UTCN și angajatori) pentru menținerea adecvării ofertei educaționale și dezvoltarea abilitaților studenților privind orientarea profesionala, în vederea corelării rezultatelor învățării cu cerințele de pe piața muncii.
  • formarea și dezvoltarea de competențe profesionale adaptate la cele mai recente evoluții de pe piața muncii;
  • dezvoltarea capacitații studenților de a efectua alegerea specializărilor tehnice conform cunoștințelor teoretice și abilitaților practice individuale a fiecăruia și, implicit, alegere carierei în raport cu propriile lor competente și aspirații.
  • implementarea de măsuri specifice și personalizate cu scopul îmbunătățirii șanselor studenților la ocupare locurilor de munca, ( în vederea creșterii gradului de integrare și menținere pe piața muncii), precum și facilitarea accesului pe piața muncii.
  • creșterea nivelului de implicare, cooperare și parteneriat a Universității Tehnice cu agenți economici, în vederea asigurării unui proces eficient de tranziție a studenților de la școala la locul de munca.
  • facilitarea accesului pe piața muncii pentru 400 de studenți incluși în sistemul de învățământ tehnic universitar.
  • formarea și dezvoltarea de competențe transversale, transferabile, necesare pentru a menține competitivitatea unui angajat;
  • promovarea cercetării și a inovării, inclusiv prin utilizarea TIC, în sectoarele cu potențial competitiv;

Grupul ținta, în număr de 404 studenți, va participa la sesiuni de informare, orientare și consiliere profesionala și workshop-uri în vederea dezvoltării de abilități transversale și antreprenoriale.

În faza de informare, vor fi furnizate informații actualizate privind sectorul tehnologiei la nivel european, național, regional și local, evoluții și tendințe și felul în care schimbările care apar au un impact asupra sectorului respectiv al pieței muncii, în special, dar și asupra pieței muncii locale în general. Tinerii din GT vor fi informați cu privire la sursele de informații relevante pentru cariera lor, cum sa caute pe viitor aceste informații si cum să le interpreteze.

Studenții vor participa la diferite evenimente menite să le dezvolte competitivitatea și înțelegerea cerințelor de pe piața muncii și vor efectua un stagiu de practica, care se va desfășura în strânsă corelare cu calendarul universitar și cu programa universitară, astfel că acesta va cuprinde o durată de 240 ore. Pe toata durata stagiilor de pregătire practică, studenții vor beneficia de coordonarea unui expert GT din partea universității, respectiv a facultății din care provine.

Pe tot parcursul implicării activităților nu se va face nicio deosebire pe niciun tip de criteriu între membrii GT, aceștia fiind tratați în același mod, respectând-se astfel principiul egalității de șanse și principiul non discriminării.

Experți grup țintă și stagii de practică

FacultateaExperți grup țintă
Automatică și CalculatoareConf. dr. ing. Marița Tiberiu
Autovehicule Rutiere, Mecatronică și MecanicăȘ. l. dr. ing. Rusu Călin
ConstrucțiiConf. dr. ing. Anastasiu Livia
Inginerie industrială, Robotică și Managementul producțieiConf. dr. ing. Filip Daniel
Electronică, Telecomunicații și Tehnologia InformațieiȘ. l. dr. ing. Șipos Emilia
Ingineria InstalațiilorȘ. l. dr. ing. Fetea Marius
Ingineria Materialelor și a MediuluiȘ. l. dr. ing. Avram Simona
Inginerie Baia MareȘ. l. dr.ing. Ravai Nagy Sandor
Inginerie ElectricăConf. dr. ing. Crișan Titus Eduard